• 1. Kako FriXion proizvodi rade?

  Mastilo naših FriXion proizvoda se „briše“ zahvaljujući PILOT-ovoj ekskluzivnoj termo-osetljivoj tehnologiji mastila. Kada želite da ispravite svoju stranicu, jednostavno okrenite svoju FriXion olovku i trljajte FriXion vrhom gumice kao da koristite običnu gumicu za olovke. Tokom trljanja, mastilo se zagreva do preko 60°C i postaje nevidljivo. Nasuprot tome, mastilo se ponovo pojavljuje na temperaturama ispod -10°C.

 • 2. Upomoć! Koristim FriXion olovke i moja sveska/stranica je sada prazna bez traga mog rada! Šta bih trebao/la da uradim?

  Ostavljanje stvari kao što su sveske, domaći zadaci ili papiri u blizini grejača, u automobilu tokom vrućeg dana ili čak prilikom fotokopiranja stranica, može dovoljno da zagreje papir da FriXion mastilo učini nevidljivim. Ako smatrate da je vaša stranica prazna, jednostavno je stavite u zamrzivač na kratko. Naše termo-osetljivo mastilo se ponovo pojavljuje na oko -10°C, tako da bi vaš rad trebalo da se ponovo pojavi kada se stranice dovoljno ohlade.

 • 3. Upomoć! Ostavio sam svoje FriXion olovke napolju na vrućini i sada više ne rade!

  Kao što mastilo nestane kada se stranice ostave na vrućini, tako može i mastilo unutar FriXion olovki. Ako vam se čini da vaša olovka ne piše, pokušajte da se setite da li je olovka možda bila previše izložena toploti. Ako je tako, pokušajte olovku da stavite u zamrzivač dok se dovoljno ne ohladi. Nakon što izvadite olovku iz zamrzivača i ostavite je da se ponovno prilagodi sobnoj temperaturi, trebala bi ponovo da piše kao nova.

 • 4. Gde mogu pronaći Pilot preprodavce?

  Naše proizvode prodaje većina knjižara, lanci marketa kao i distributeri kancelarijskog materijala i mnogi drugi. Uprkos tome, ako imate poteškoća sa pronalaženjem nekog od naših proizvoda, slobodno nas kontaktirajte . Gde god je to moguće, daćemo vam ime vašeg najbližeg preprodavca.

  Koristeći centralizovani proces poručivanja, vršimo česte isporuke našim partnerima na centralni magacin. Dakle, ne znamo uvek šta se isporučuje u koju prodavnicu.

 • 5. Postoji li rizik kada koristite Pilot proizvod u avionu?

  Samo proizvodi sa tečnim mastilom iz našeg V-Sistem asortimana zahtevaju vašu pažnju u avionu. Lako ih je prepoznati po imenu koje počinje sa V: V5, V-Ball, V-Pen, itd.

  Ako nosite V-Sistem proizvod sa sobom na let, uklonite poklopac tako da olovka bude okrenuta nagore. Ovo izbegava potencijalno curenje izazvano pritiskom u kabini tokom leta.

  Samo modeli sa tečnim mastilom V5/7 RT i V-Ball 5/7 RT garantuju potpuno bez curenja u avionima bez ikakvog posebnog rukovanja.

 • 6. Jesu li Pilot proizvodi sigurni za decu?

  Sva mastila i bačve koje se koriste u našim proizvodima dizajnirane su za maksimalnu bezbednost, posebno za decu. Na primer, naši markeri ne sadrže toksične rastvarače kao što su ksilen ili toluen.

  Štaviše, kapice na našim modelima koji se ne mogu uvlačiti zadovoljavaju standard ISO 11540. Opremljeni su ventilacionim sistemom koji omogućava disanje u slučaju da se kapica proguta.

  Konačno, naše interne službe imaju sve komponente naših proizvoda dostupne odmah na digitalnim medijima kako bi pomogli medicinskoj profesiji u slučaju ozbiljnih nesreća.

 • 7. Kako pokrenuti mastilo u nekim markerima?

  Pre prve upotrebe naših zlatnih ili srebrnih markera, preporučujemo da sledite ova uputstva:

  • Faza 1: Nežno protresite marker sa postavljenim poklopcem.

  • Faza 2: Kada je poklopac uklonjen, nežno pritisnite pero na papir, tako da se uvuče u telo proizvoda. Ventil se aktivira i oslobađa mastilo.

  • Faza 3: Marker je spreman, možete pisati.

  Da biste zadržali sve tehničke kvalitete naših markera, preporučujemo vam da osigurate da je poklopac čvrsto zamenjen nakon upotrebe i da se čuvaju horizontalno.

 • 8. Kako ukloniti mastilo sa odeće?

  Prvo, izbegavajte pranje zaprljane odeće pre uklanjanja mrlje, čime postoji opasnost od trajnog stvrdnjavanja mastila.

  Postoji nekoliko saveta za uklanjanje mastila sa odeće:

  • Poprskajte sprej za kosu na mrlju, obrišite višak spreja čistom krpom ili upijajućim papirom, zatim operite na uobičajen način.
  • Potopite odeću u vruće mleko nekoliko sati, isperite sa puno vode i operite na uobičajen način.
  • Stavite predmet na čistu belu krpu i istrljajte mrlju drugom belom krpom namočenom u belo sirće ili 90% alkohol. Operite normalno .
 • 9. Gde mogu da nađem dopune, kertridže ili dopunske gumice?

  Naš cilj je da budemo u mogućnosti da ponudimo širok spektar instrumenata za pisanje, ali i da vaše zadovoljstvo pisanja sa vašom Pilot olovkom ne prestane kada je potrebno dopuniti. Osim što je ekonomično, punjenje vaših olovaka je ekološki prihvatljivo.

  Zbog toga želimo da ponudimo ovu vrstu usluge u specijalizovanim knjižarama ili čak robnim kućama.

 • 10. Prodajete li vrhove olovke odvojeno?

  Ne prodajemo odvojeno zamenske vrhove niti vrhove za olovke.

 • 11. Kako promeniti punjenje FriXion olovke?

  Za ponovno punjenje FriXion hemijske olovke morate je okrenuti u sredini da biste otvorili olovku. Zatim uklonite staro prazno punjenje, stavite novo punjenje i zatvorite olovku.

  Za dodatne informacije o promeni punjenja, možete pronaći kratki informativni video (0:23 sekunde) na Youtube-u : pogledajte više >

 • 12. Jesu li Pilot olovke/mastila veganske? Testirano na životinjama?

  Testiranja na životinjama se sprovode samo kada je to zakonski propisano. Drugim rečima, kada nema drugih alternativnih metoda koje su validne zakonom i Vladama.

  Kao politika kompanije, ne isključujemo nijednu životinjsku komponentu osim ako je zakonom zabranjena upotreba. Dakle, naši proizvodi mogu sadržati životinjske komponente tokom procesa proizvodnje.

  Naš sadržaj mastila je poverljiv jer štiti našu kompaniju od mogućih pokušaja falsifikovanja. Zbog toga ne možemo otkriti detaljne informacije.

 • 13. Zašto se Pluminix olovka razlikuje od Plumix mini verzije?

  Trenutno na evropskom tržištu prodajemo samo Plumix i Pluminix sa međunarodnim ulošcima.

  Međutim, za ostala tržišta prodaju se Plumix i Pluminix sa Pilot patronama. Dakle, postoji mogućnost da je vaše nalivpero stiglo iz drugih zemalja e-trgovinom ili paralelnim uvozom.

  Ako je tako , oblik dovoda se razlikuje među njima.

 • 14. Gde pronaći SDS?

  Iz našeg odseka za zdravlje, sigurnost i okruženje, po pravilu, ne šaljemo SDS iz sledećih razloga:

  • Naši pribori za pisanje ne bi trebali imati MSDS jer su to proizvodi, a ne supstance.
  • Svi proizvođači pribora za pisanje slažu se po ovom pitanju, stoga ne bi trebali davati MSDS svojih proizvoda.
 • 15. Fino pisanje: Kako aktivirati doživotnu garanciju Namiki olovke?

  Kako biste aktivirali NAMIKI doživotnu garanciju, zamolili bismo vas da karticu pošaljete poštom ili e-poštom: pilotfinewriting@piloteurope.com

 • 16. Fino pisanje: Da li se Iroshizuku mastila smatraju vodootpornim?

  Iroshizuku mastila su posvećena našim naliv olovkama. Otporne su na vodu i svetlost u normalnim uslovima pisanja.

  Za još veću snagu i izdržljivost, preporučujemo naše IC-50/100 kertridže i INK-M60 bočice sa mastilom.