Skoro stogodišnja istorija

Pilot_Namiki_pen

Prve PILOT olovke su lansirane u Japanu 1918. godine. U ovo vreme, država se otvarala zapadnjačkim uticajima i uvozila evropske tehnike.

Trgovinski sporazumi i ugovori su potpisivani i Japanci čije je pisanje slabo odgovaralo zahtjevima sporazuma brzo su morali prilagoditi i uprostiti linije svojih slova (znakova) i prihvatiti internacionalne kaligrafske standarde. U ovom periodu su nastali mnogi proizvođači olovaka u Japanu.

Ryosuke NAMIKI, mašinski inžinjer i profesor na Fakultetu Trgovačke Mornarice u Tokiju, bio je očaran genijalnošću naliv pera koje su savremenici zvali “kistovi za 10,000 godina” zbog njihovog neprekidnog protoka tinte. Međutim, u isto vreme Riosuke NAMIKI je bio ubeđen u njihovu nesavršenost.

Koristeći svoje vještine industrijskog inžinjeringa, napravio je visoko kvalitetan prototip. Nakon formiranja partnerstva sa jednim od svojih kolega, Masao WADA-om, osnovao je NAMIKI PROIZVODNO PREDUZEĆE i počeo sa proizvodnjom naliv pera.

Kao počast njihovoj drugoj zajedničkoj strasti - moru, partneri su iskoristili brend ime PILOT, odnoseći se na flotu perjanicu.

1938. godine kompanija je promijenila ime u PILOT PEN Co Ltd, a kasnije 1989. godine u PILOT CORPORATION, moderno ime koje pokriva dekade kreativnosti, inovacije i dizajna i omogućava PILOT brendu da se pozicionira kao svjetski lider u tehnologiji pisaćih instrumenata.